BÜSİBER Yöneticisi Prof. Dr. Bilgin Metin
busiber.com.tr

BÜSİBER (Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemi Siber Güvenlik Merkezi) İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle Bilgi Sistemleri Araştırma Merkezi bünyesinde, siber güvenliğin gerektirdiği uzmanlık ve odaklanmayı sağlamak amaçlı  1 Aralık 2016 tarihinde kurulmuştur.

Akademik bakış açısıyla siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması konusunda bir farkındalık oluşturmak ve ülkemizde bu alanda ihtiyaç duyulan yetişmiş insan kaynağı açığını kapatmaya destek olmayı  hedeflemektedir.

Üniversite öğrencileri için ücretsiz siber kamplar düzenliyor, siber güvenlik hizmetleriyle kamu  ve özel sektörde  siber güvenlik direncini  artırmayı amaçlıyor.  Bu zamana kadar olan düzenlediğimiz yaz ve kış kamplarında ücretsiz siber güvenlik eğitimleri  verdiğimiz gençlerin sayısı 1000'e ulaştı.

Sektöre siber güvenlik danışmanlıkları, eğitimler sızma testi hizmetleri vererek proje sürdürebilirliğini sağlayarak 2017 yılından beri kamu desteği olmadan kendi ayaklarımız üzerinde durabilecek bir ekosistem oluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Siber güvenliğe yönetim bilişim sistemleri bakış açısı getirmek bakış açısıyla yola çıktık.   Günümüzün dijital dünyasında, siber güvenlik yanında fikri mülkiyetlerin, finansal bilgilerin ve şirketlerin itibarının korunması, iş sürekliliğinin sağlanması, iş stratejisinin önemli bir parçası haline geldi ve artık siber güvenliği bir işletme sorunu olarak ele almak gerekiyor.

Uluslararası çalışmalar:

Yaptığımız ulusal çalışmaları yürüttüğümüz Avrupa Birliği Projesi ile yurtdışına taşıdık. Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi’nin Siber Güvenlik alanında yer aldığı ‘’RECYPHER Rethinking Cybersecurity in Pakistan: Human factors’ Essential Role’’ (Pakistan’da Siber Güvenliği Yeniden Düşünmek: İnsan Faktörünün Temel Rolü)’’ başlıklı projemiz  Avrupa Birliği Erasmus+ projeleri arasında kabul aldı. 1000’i aşkın proje arasından seçilerek 2020yılında start aldı. Ortakları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra, Almanya’dan Saarland Üniversitesi, Pakistan Ulusal Siber Güvenlik Merkezi ve bağlı üniversiteler yer alıyor. (https://recypher.eu/)

BÜSİBER Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin Metin

Bilgin Metin İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektronik Haberleşme Müh. Bölümünden Lisans derecesi aldı. Ardından sektörde bilgisayar ağları ve ağ güvenliği projeleri danışmalığı, tasarımı, ve kurulumu konularında çalıştı. Sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Müh. Bölümünden yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Bu dönemde özel sektörde veri haberleşmesi, LAN, WAN ve ağ güvenliği sistemlerinin tasarımı, desteği ve kurulumu konularında danışmanlıklar verdi. Antalya Havalimanı uluslararası Havalimanı Dış hatlar terminali LAN, WAN Güvenlik altyapı tasarım ve kurulumu, TÜBİTAK MAM Gebze Kampüsü LAN WAN tasarım ve kurulumu projeleri örnek olarak verilebilir.
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başladı. 2014 yılında Doçent, 2021 yılında Profesör ünvanını aldı ve şu an aynı bölümde görevine devam etmektedir. Siber güvenlik, bilgi teknolojileri yönetişimi ve bilgi ve haberleşme sistemleri için devre tasarımı, konularında çalışmaktadır. Uluslararası konferans ve dergilerde 100’den fazla yayını çıkmıştır. Siber Güvenlik, Bilgi Teknolojileri Yönetimi Alanlarında dersler vermektedir
Sertifikalar:
Offensive Security Certified Professional (OSCP), CISA (Certified Information Systems Auditor), C.B. Dijital Dönüşüm Ofisi Bilgi ve İletişim Güvenliği Baş Denetçisi, ISO 27001 Baş Denetçisi, ISO 27701 Baş denetçi, CDPSE (Certified Data Privacy Solution Engineer), TSE'ye Kayıtlı Sızma Testi Uzmanı ( Ağ ve Sistem Altyapısı, web uygulamaları ve veri tabanı), CCNA (Cisco Certified Network Associate), CCDA (Cisco Certified Design Associate)
Görevler:
Ayrıca şu anda BÜSİBER (Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi Projesi) yöneticiliği  (www.siber.boun.edu.tr) ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanlığı görevlerini de yürütmektedir. Siber güvenlik, siber sızma testleri, kişisel verilerin güvenliği konularında üniversitede  dersler vermektedir.

Boğaziçi Üniversitesi Güvenli Veri Yönetimi Komisyonu Başkanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi TTO A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde yer almaktadır. Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi ve ISACA (Information Systems Audit and Control Association) Yönetim Kurullarında görev yapmaktadır.

Takımımız

Prof. Dr. Bilgin Metin
BÜSİBER Proje Yöneticisi
Dr. Öğr. Üyesi Nazım Taşkın